10.9.2012

Iltasatuja kissanpojille, osa 2, Ketunpoika ja purppuraratamoKetunpoika ja purppuraratamo


Elelivätpä Sekametsän pohjoislaidalla, pienessä kalliosolassa, kettu ja ketun poikanen. Rauhaisasti, sopuisasti sujui kettujen elo – hiiriä ja myyriä riitti ruuaksi, ja joki virtasi solan lähellä. Poikanen oli pirteä ja reipas, leikkisä ja avulias, joskin vielä hiukan oppimaton ja sinisilmäinen. Vanhempi kettu taas oli ahkera ja rauhallinen, kaikin puolin hyvä ketunmalli nuoremmalle.

Sattuipa kerran niin ikävästi, että iso kettu sairastui harmilliseen punaviherpilkkuiseen kuumeeseen. Mistä lie sellainen tauti osunutkin häiritsemään kettujen elämää, kenties Sekametsän ulkopuolelta jonkun onnettoman päästäisen mukana kulkeutunut, näin pääteltiin kalliosolassa. Ison ketun kunto heikkeni nopeasti, ja pikkukettu-parka oli tästä pelästynyt ja huolissaan. Eräänä syysaamuna virkkoikin iso kettu pienemmälleen näin:
Pikkukettu, pieni ketunpoikani, olen vallan heikossa kunnossa. Punaviherpilkkuinen kuume saattaa viedä minut mukanaan, ellen saa tautiin rohtoja. Sekametsän keskellä, Punakallion takana, suuren siirtolohkareen juurella, kasvaa harvinaista purppuraratamoa, joka parantaa punaviherpilkkuisen kuumeen. Pieni kettuseni, ketunpoikani, lähtisitkö noutamaan sitä minulle?”

Pikkukettu oli valtavan ylpeä tällaisen suuren tehtävän langetessa sen kapoisille ketunhartioille. Ikinä se ei ollut käynyt niin kaukana kotisolasta, mutta matka ei sitä pelottanut, päin vastoin – seikkailun mahdollisuus ja huoli isosta ketusta saivat sen varpaat kihelmöimään ja kirsun värisemään. Iso kettu puolestaan katseli pikkuketun nuorta innostusta liikutuksen vallassa, ja mielessään valoi pienempäänsä kaiken toivon ja luottamuksen, sillä se tiesi, että kuume ei hellittäisi ilman purppuraratamoa, ja tauti pian veisi hänet mukanaan viheriämmille niityille.

Pikkukettu, kettuseni, matka ei ole helppo. Kuuntele tarkkaavaisesti, niin neuvon sinulle nopeimman ja turvallisimman reitin siirtolohkareelle. Polku kulkee tästä suoraan etelään, ja se on helppokulkuinen ja miellyttävä reitti. Pian vastaasi tulee kuitenkin suuri Punakallio, joka sinun on kierrettävä itäpuolelta, sillä länsipuolella on kalliossa luola, jossa asuu äkäinen karhu pentuineen, ja se vallan hirmuisesti suuttuu, jos menet sitä häiritsemään. Itäpuolelta Punakallio on kuitenkin rauhallinen ja helppo kiertää, ja pian tuletkin takaisin polulle etelään. Kuljet vain vehmaan nokkosryteikön lävitse, ja olet siirtolohkareella. Älä kuuntele, jos sinua joku kutsuu, äläkä puhu, älä pukahda, jos johonkuhun törmäät matkallasi.”

Niin lähti kettu matkaan, reppu selässään. Aurinko paistoi vielä matalalta, ilma oli raikas ja linnut aloittelivat aamukonserttejaan. Polku oli helppokulkuinen, askel jousti ja mieli oli keveä. Taivallettuaan tähän tapaan hetkisen alkoi edessäpäin hämytä suuri Punakallio. Pian kettu olikin tienhaarassa – toinen polku vei itään, toinen länteen. Mutta voi sentään! Eipä nuori kettu enää muistanutkaan, kumpi suunta sen piti valita. Murheissaan se istahti polunvarteen miettimään tilannetta.

Mitä itket, pieni ketunpoika, mitä murehdit?”
Ovelannäköinen orava oli sattunut samaan tienhaaraan ihmettelemään surkeaa kettua. Kettu tuli niin iloiseksi seurasta, että unohti tyystin ison ketun neuvot, ja vastasi:
Arvoisa orava, haen isolle ketulle purppuraratamoa Sekametsän keskeltä, enkä muista, kumpaa puolta Punakallio piti kiertää, jotta ei joutuisi karhun pesälle.”
Ovelannäköinen orava virkkoi oitis:
Kierrä länsipuolta, pieni kettu, kierrä länsipuolta, ettet vain joudu karhun pesälle, se on hirveän vihainen!”
Pikkukettu otti luottavaisin mielin vastaan oravan neuvon, ja lähti länteen viettävälle polulle.

Aikansa Punakalliota kierrettyään tuli pikkukettu kuitenkin karhun luolan eteen. Se säikähti kamalasti, ja päästi vahingossa ilmoille pienen uikutuksen. Voi sitä ikävää oravaa, joka oli neuvonut väärän reitin! Luolan suulta kuului hirveää murinaa, ja kaksi kiiltävää pistettä hahmottui pimeydestä. Pian valtava karhu talsi luolan suulle, ja katsoi pikkukettua silmät vihasta leimuten.

Mitä tekemistä sinulla on minun luolallani?” ärisi vihainen karhu. Ketturaukan polvet miltei pettivät, kun se tärisi niin kovasti. Se aneli ja aneli vihaiselta karhulta, että tämä päästäisi sen menemään, ja kertoi ison ketun sairaudesta ja purppuraratamosta. Karhun silmät alkoivat kiilua ahneesti, ja se sanoi:
Minäpä päästän sinut menemään, jos lupaat, että tuot paluumatkallasi purppuraratamoa minullekin.”
Suunnattomasti helpottuneena pikkukettu lupasi ja vannoi kautta kiven ja kannon, että toisi karhulle rohtoja. Sitten karhu päästi sen jatkamaan matkaa, ja vilkutti vielä hyvästit.

Niin jatkoi pikkukettu matkaansa, ja sai pian kierrettyä suuren Punakallion. Alamäen päässä rehotti ryteiköllinen nokkosia, aivan kuten iso kettu oli neuvonut. Polku johdatti pikkuketun suoraan ryteikön lävitse. Onneksi kettu oli niin hintelä, muuten olisivat nokkoset sitä ilkeästi poltelleet! Nokkospuska oli pian ohitettu sekin, ja toden totta, siellä siirtolohkare jökötti polun päässä, suurena ja mustana.

Löytyivätpä ratamotkin, kuinka eivät olisi löytyneet, ja kettu alkoi huolellisesti poimia niitä talteen selkäreppuunsa. Kaikki purppuraratamot se keräsi, ei niitä liioiksi ollutkaan, mutta karhuille ja ketuille niistä juuri parahiksi piisaisi. Sitten alkoi kotimatka! Kettu pisti juoksuksi, niin innoissaan se oli retken menestymisestä. Hölkytteli, lönkytteli ylämäkeä Punakalliolle, ja osasipa nyt valita oikean suunnankin, länsipuolelta lähti suurta kalliota kiertämään. Niin tuli pikkukettu taas karhun pakeille, mutta nytpäs ei sitä enää pelottanutkaan karhun vihainen murina. Se heläytti jo kaukaa:
Karhu hoi, karhunen, täältä tulevat purppuraratamot, ihan niin kuin minä lupasin!”

Karhu oli kiitollinen, niin valtavan kiitollinen, että se oikein halasi pikkukettua, vaikka karhut eivät hellyyttä osoita kellekään muulle kuin niiden omalle jälkikasvulle. Kyynelkin vierähti karvaiselle poskelle, kun se tiirasi pikkukettua pienillä, mustilla nappisilmillään. Sitten se virkkoi:
Voi kettuseni, pikkukettu, minä olen sinulle ikihyviksi kiitollisuudenvelassa!”

Jatkoipa taas kettu matkaansa ison ketun luo, hoivaamaan ja hyvänä pitämään, ja karhu vilkutteli hyvästit luolaltaan. Kettu hilpaisi juoksuun, mutta puolessa välissä matkaa Punakalliolta kotisolalle alkoi sitä aivan valtavasti väsyttää. Haukotus puski toisensa perään, silmät vuotivat, ja askel ei enää kantanut – olihan se kuitenkin vielä kovin pieni ketunpoika. ”Minäpä otan aivan lyhyet nokkaunet, voin hyvin ottaa, kun olen puolet matkasta juossut!” tuumasi kettu. Niinpä se paneutui suuren tammen juurelle istumaan, ja repun piti varmuuden vuoksi selässään, tammen ja itsensä välissä. Siihen torkahti ketunpoikanen.

Hiukkasta myöhemmin ketunpoikanen jo heräilikin unosiltaan. Aurinko oli hivenen siirtynyt asemissaan, korkeintaan tunnin arveli pikkukettu nukkuneensa. Virkistyneenä se ojenteli käpäliään, venytteli selkäänsä ja hieroi unihiekan rippeet silmistään. Sitten se vilkaisi reppuaan, ja päästi sellaisen ulvaisun, että se varmasti kuultiin Sekametsän toisella laidalla saakka. Voi kurjuus ja murhe! Repun kansi oli sepposen selällään, ja arvokkaat purppuraratamot viety! Mikä nyt neuvoksi?

Niin joutui surkea ketunpoika palaamaan kotisolalle tyhjin tassuin. Koko matkan se itki ja parkui, sillä se oli kerännyt viimeiset ratamot siirtolohkareelta, ja takaisin oli turha kääntyä. Nyt kävisi ison ketun kalpaten, ja pikkukettu jäisi aivan yksin maailmaan. Miten niin pieni ja kurja kettu pärjäisi ilman opastajaa ja hoivaajaa, auttajaa ja neuvojaa?

Kettupolo raahusti kotiin, onnettomana kuin mikäkin. Iso kettu heräsi ja huomasi heti, että jokin oli hullusti.
Kettuseni, pieni ketunpoikani, mikä sinun on? Olivatko ratamot loppuneet, vai minkä vuoksi sinä itket ja parut?”

Pikkukettu purskahti taas itkuun, ja sai vain vaivoin selitettyä isolle ketulle, miksei rohtoja ollut tuotavaksi kotisolaan. Iso kettu kuunteli tarkasti ja nyökkäili. Sitten se totesi:
Voi pieni kettuni, kettuseni, olet ollut valtavan urhea retkelläsi. Ystävystyit metsän suurimman pedon kanssa, ja löysit takaisin kotiin. Turhaan kyynelehdit ja murehdit.”
Mielessään iso kettu kuitenkin surkutteli kohtaloaan aivan niin kuin pikkukettukin, sillä punaviherpilkkuinen kuume oli voimistunut, eikä parannuskeinoja ollut muita. Se tunsi loppunsa lähestyvän, ja huoli pikkuketusta oli suuri.

Silloin kuului solan ympäriltä ryskettä ja rymistelyä, ja karhu poikasineen ilmestyi solan suuaukolle. Karhunpennut näyttivät voipuneilta ja väsyneiltä, mutta silmät kiiluivat terveinä ja hymy oli simasuilla herkässä.
Hoi, kettu, pieni ketunpoika! Onkos sinulta varastettu ratamoita?” kumisteli karhu.
On varastettu, onpa hyvinkin. Otin nokoset suuren tammen juurella, ja joku kurja kävi ne sillä välin varastamassa repustani, vaikka yritin pitää siitä hyvää huolta. Nyt ei iso kettu saa ratamoita eikä parane,” nyyhkytti ketunpoika.
Vaan minäpä otin varkaan kiinni!” mölisi karhu. Se onki kassistaan oravanraadon, aivan verisen ja riekaleisen, ja heilutteli sitä kettujen edessä. ”Ja tässä ovat purppuraratamot!”
Ja toden totta, karhu antoi pikkuketulle kourallisen purppuraratamoita, kallisarvoista rohtoa, jolla iso kettu paranisi ennalleen! Nyt oli karhun kiitollisuudenvelka kuitattu, ja iso kettu parani vallan nopeasti heti nautittuaan tervehdyttävät rohdot. Siten tuli karhuperheestä ja ketuista hyvät ystävät.


Jo puolet poikasista torkkuu
mutt' virkeimmät, ne vielä maukuu:
Kerro, äiti, kolmas satu!
Emme vielä millään nuku!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti