10.9.2012

Iltasatuja kissanpojille, osa 4, Mudut, säynävät ja haukiMudut, säynävät ja hauki


Joessa, joka alkaa kalalammelta, ja joka laskee mereen, elelee mutuparvi. Mahdatko tietääkään, millaisia mudut ovat? Sellaisia pienen pieniä, vain muutamien senttien mittaisia sinttejä, kirjavan ruskeita, mulkosilmäisiä, hyönteisten toukkia ja muita pikkueläimiä syöviä pikkukaloja. Mudut ovat aika fiksuja kaloiksi – ehkäpä niiden pienen koon vuoksi mielen on täytynyt kehittyä, jotta ne ylipäänsä pärjäisivät tässä julmassa maailmassa.

Eräänä nimettömänä päivänä – kalat eivät nimeä päiviä, sillä niille on aivan yhdentekevää, onko torstai vai tiistai – mutuparvessa kuhisi. Ehei, älä luulekaan, ei ollut kutuaika, vaan nyt kuhisi vallan muista syistä: erään kalaperheen kaikkein pienin mutu oli kadonnut kuin plankton virtaan. Perheen äitikala oli murheen murtama, kerta kaikkiaan, ja isäkalakin oli aivan huolesta harmaana. Kadoksissa oleva pikkumutu oli vasta muutaman päivän ikäinen. Etsittiin, kierreltiin, käänneltiin; huhuiltiin, huudeltiin, huikkailtiin, mutta eipä löytynyt pikkuista kalaa mistään.

Hyvää yötä, poikaseni,” sanoi eräs äitikala pienille kalalapsilleen, suikkasi molemmille hyvänyönsuukot ja sulki makuukammarin oven.
Minua pelottaa,” kuiskasi pienempi siskoista.
Pelkuri!” kähisi vanhempi sisar. ”Mitä sinä muka pelkäät?”
Suurta Varjoa,” sanoi pikkukala.
Mitä varjoa?”
Joku näki viime yönä, kun Suuri Varjo lipui pimeästä ja kävi nappaamassa ikkunasta kalalapsen!”
Ei varmasti nähnyt! Joku vain keksi tuollaisen jutun pelotellakseen muita,” huudahti isosisko, mutta sen ääni oli ruvennut tärisemään, eikä se kuulostanut enää yhtään niin vakuuttavalta. ”Se pieni mutu on varmasti vain eksynyt jonnekin!”
Katsotaanko ikkunasta?” kysyi pikkusisko.
EI!”

Vanhempi kalalapsi alkoi pian tuhista unissaan, mutta pikkumutu ei saanut unta. Se tärisi pelosta kuvitellessaan kaikenlaisia hirviöitä ikkunansa alle. Viimein sen oli pakko nousta sängystä katsoakseen ulos, jotta voisi varmistua siitä, ettei siellä liikkunut mikään. Se raotti verhoja ja työnsi kuononsa niiden välistä. Ulkona oli hyvin hämärää. Se tähysi naapuriin, mutta siellä nukuttiin jo. Äkkiä sen näkökentässä liikkui jokin, ja se käänsi äkkiä päätään ja näki valtavan, mustan varjon, ja terävät hampaat.

Aamulla isosisko heräsi ja näki tyhjän vuoteen ja raollaan olevat verhot. Sen sydän pomppasi kurkkuun pelästyksestä, sillä koko yön se oli nähnyt painajaisia, jossa Suuri Varjo lipui mutukylän yllä. Pian hysteeristä äitikalaa lohduteltiin ja koko parvi tutki ja etsi, mutta pikkusiskoa ei löytynyt, ei mistään. Kun seuraavana yönä katosi jälleen lapsi, valtasi parven jo paniikki. Kalat uiskentelivat ympäriinsä ja hätäilivät, itkivät ja tutisivat peloissaan; äitikalat käskivät jälkikasvuaan pysymään piiloissa ja vahtivat niitä päivät ja yöt. Kaikesta varovaisuudesta huolimatta pienien mutujen katoaminen jatkui, yksi kerrallaan.

Isosisko poti hirveää syyllisyyttä pikkusiskonsa katoamisen vuoksi, ja päätti ruveta selvittämään tapahtunutta. Se janosi seikkailuja ja jännitystä, ja uskoi pääsevänsä kadonneiden pikkukalojen jäljille nopeammin kuin kukaan muu. Se ilmoittikin aikeistaan äidilleen: ”Äiti, minä selvitän kadonneiden pikkukalojen tapauksen!”
Äitikala suuttui, tietenkin. ”Sinä pysyt kotona etkä lähde mihinkään, ettet vain katoa sinäkin! Älä yritä olla urhoollinen, nyt ei ole sen aika. Isot kalat saavat varmasti selville kaiken tarpeellisen, ja pikkusisko palaa pian kotiin.”

Isosisko oli vihainen. Joka yö parvessa oli yksi mutulapsi vähemmän, eikä asiaa pohtimaan nimitetty työryhmä ollut saanut mitään selville – kyseli vain kadonneiden perheiltä kaikeinlaisia typeryyksiä ja touhotti ympäriinsä tärkeän näköisenä. Äitinsä kiellosta huolimatta päätti isosisko ottaa ohjat omiin eviinsä. Niinpä seuraavana yönä, kun äitikala oli jo toivottanut hyvät yöt ja vajonnut levottomaan uneen, pujahti isosisko ikkunasta talon katolle tarkkailemaan. Se painui aivan matalaksi katon pintaan. Sitä oli pelottanut, kun pikkusisko oli kertonut suuresta varjosta, mutta nyt pelko oli väistynyt rohkeuden tieltä. Isosisko ajatteli, että pikkusisko tarvitsi apua siellä, mihin oli joutunut.

Yö pimeni pimenemistään, ja isosisko oli juuri kyllästymäisillään odotteluun, kun alkoi tapahtua. Pimeydestä lipui aivan hiljaa Suuri Varjo kohti kylää. Se suuntasi erään viereisen majan ikkunaan. Kuunsäteiden osuessa Suureen Varjoon kauhistunut isosisko näki, kun valtavankokoinen kala tunki päänsä majan ikkunasta sisään, ja veti sen sitten ulos roikottaen suussaan pientä kalaparkaa.

Isosisko vapisi kauttaaltaan. Mitään niin kamalaa se ei ollut osannut kuvitellakaan. Voi pikkusiskoa hirviökalan vatsassa! Surkuteltuaan hetkisen siskonsa kohtaloa isosisko kuitenkin päätti ryhdistäytyä ja kostaa, tavalla tai toisella. Ensin oli selvitettävä, mistä hirviö oli kotoisin.

Isosisko lähti varovasti seuraamaan jättiläistä. Suuri kala lipui hiljaa takaisin pimeyteen, eikä huomannut pientä mutua, joka oli aivan sen pyrstössä kiinni. Isosisko ei ollut ikinä poistunut mutuparven alueelta, joten se ei tiennyt, mihin oli hirviötä seuraamassa. Perätysten ne uivat kauemmaksi ja kauemmaksi, ja joki kävi koko ajan leveämmäksi ja suuremmaksi. Pian isosisko tajusi, mihin suuri tappajakala oli uimassa – kalalammikkoon. Se päätti palata takaisin kylään ja kertoa muille, mitä oli saanut selville.

*****

Kalalammessa, josta virtaa vettä jokeen, joka laskee mereen, asustaa säynäväparvi. Ehkä et tiedäkään, millaisia säynävät ovat? Sellaisia suurehkoja särkikaloja, pulleita ja tanakoita, tukevapyrstöisiä, keltasilmäisiä, punertavaeväisiä, mielenliikkeiltään hyvin yksinkertaisia kaloja. Ne syövät enimmäkseen nilviäisiä, mutta on kuultu puhuttavan, että joku lihava säynävä olisi iskenyt hampaansa toiseen kalaankin. Mitä suuremmaksi säynävät kasvavat, sitä ahneemmiksi ne käyvät.

Eräs paksu ja ahne säynävä oli ruvennut kaipaamaan ruuakseen jotakin muuta kuin pikkuisia nilviäisiä. Niinpä se oli salaa muilta ruvennut suunnittelemaan juonta, jolla se saisi napattua kaloja ateriakseen. Muita säynäviä se ei voinut pyydystää, sillä se olisi huomattu parvessa heti, mutta joessa, joka virtasi mereen, asusti kaikenlaisia turhia pikkukaloja, joiden syömisestä ei voinut olla mitään haittaa kellekään. Niinpä jo parin viikon ajan se oli käynyt nappaamassa vatsaansa pieniä mutuja, jotka kurkistelivat yöllä ikkunoista.

Eräänä yönä se olikin tapansa mukaan lähdössä joelle saalistusretkelle. Hiljaa se lipui kalalammesta joen suuta kohti, pimenevään veteen. Pian se olikin jo mutujen kylän reunamilla. Se kaarteli kylää yläpuolelta, jotta sitä ei huomattaisi, mutta kuten aina, kadut olivat tyhjiä ja talot hiljaisia. Nyt vain pitäisi löytää sopiva lastenhuoneen ikkuna, johon iskeä! Pian se huomasikin eräässä ikkunassa kalanpoikasen kuonon tiirailemassa ulos. Helpoksi oli taas saalistaminen tehty! Nopeasti se hyökkäsi ikkunaan, mutta sitten tapahtui jotain, mitä se ei ollut osannut odottaa: mudut olivatkin odottaneet sitä! Säynävän alahuulen läpi lyötiin rengas, ja se kahlittiin siitä keskelle kylää koko yöksi.

Säynävä sinkoili ympäriinsä ja yritti päästä irti paalusta, johon se oli alahuulestaan kiinnitetty, mutta ei auttanut rimpuilu ja riuhtominen. Veri vain valui huulesta, ja sumensi veden ympärillä. Pikku hiljaa säynävän veri kulkeutui veden virtauksen mukana kauas, kauas alajuoksulle. Mitä enemmän säynävä rimpuili, sitä enemmän verta valui. Se oli mutujen tarkoituskin.

*****

Joen alajuoksulla, juuri ennen kuin se laskeutui mereen, lymysi valtava hauenjötkäle. Sinä kyllä tiedät, millaisia hauet ovat. Mudut eivät sitä kiinnostaneet, sillä se oli niin suuri, että mutujen syöminen olisi ollut kerrassaan turhaa hommaa. Nyt se kuitenkin haistoi vedessä jotain houkuttelevaa. Aivan kuin verta olisi valunut yläjuoksulta! Se ei ollut syönyt pariin päivään ollenkaan, joten veren houkuttamana se lähtikin huimaa vauhtia jokea ylöspäin.

*****

Hauki tulee, hauki tulee!” Huudettiin äkkiä aukiolta.
Kaikki suojaan!”

Valtava petokala lipui keskelle kylää, sen varjo peitti alleen kaikki majat ja mökit. Säynävä oli menettänyt tajunsa verenhukan vuoksi, ja riippui murheellisen näköisenä ketjussa. Verta valui yhä. Sitten hauki olikin jo paalun kohdalla. Sen neulanterävät hampaat upposivat säynävän lihaan, ja saaliin silmät pullahtivat ulos päästä, kun hauki puristi leukansa yhteen. Yhdellä puraisulla säynävä oli hauen kidassa, ja kettinki katkesi helähtäen. Pari pyrstön tempaisua, ja hauki oli poissa.


Nyt äitikissa sulkee kirjan
on iltasadut tämän illan
kerrottu, ja kaikki kissat
peiton alla tuhisevat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti