10.9.2012

Iltasatuja kissanpojille, osa 3, Elejas, linnunpoikaElejas, linnunpoika


Rikkinäiset poikaset jäävät jälkeen.


Heräsin tyhjän pesän vierestä. En kuullut muuta kuin aaltojen supatusta ja tuulen huokauksia, suolan tuoksun haistoin ja levän mädäntyneenmakean aromin. Kallio allani oli kuuma, aurinko oli korkealla, meri harmaansininen, taivaalla harmaita korkeita pilviä horisontissa. Nousin ylös, pääni oli höyhenenkevyt. Silmiäni särki, ja kun koetin availla siipiäni huomasin, että toinen oli vioittunut. Koetin lentää, olin jo oppinut, mutta särky vihlaisi koko haurasta linnunpojan ruumistani, ja olin menettää tajuntani uudestaan. En tiennyt, missä perheeni ja parveni oli.

Ajattelin, että parvi oli varmaan poikkeuksellisesti lähtenyt ruuanhakuun täydellä linnustolla. Odottelisin hetken, ja he palaisivat kalasaaliin kanssa.
Illalla aloin huolestua.
Yöllä, kun aurinko sammui ja meri hiljeni, tuuli tyyntyi pieniksi viileiksi puhalluksiksi ja kuu nousi, aloin itkeä.

Muistin, että ne olivat puhuneet muutosta. Että talvi oli tulossa, että talveksi lennetään etelään, että etelässä on ruokaa. Kauas etelään, ne olivat sanoneet, äiti oli kuiskutellut minulle etelää siitä asti kun synnyin, merta ja etelää ja lunta. Me olemme merilintuja, matkustamme enemmän kuin kukaan, olemme syntyneet lentämään, sanoi äiti.
Eiväthän ne voineet lähteä ilman minua,
eiväthän ne voineet lähteä ilman,
eiväthän ne voineet lähteä,
eiväthän ne voineet,
äiti ei olisi jättänyt minua.
Tässä on virhe.
On tapahtunut virhe.

Aluksi ajattelin, että minun täytyy valmistautua kuolemaan. Miten voisin ikinä selvitä yksin, linnunpoikanen.
Sitten, yrittäessäni tottua kuoleman ajatukseen, tajusin, etten haluaisi kuolla, en voisi kuolla, vastahan olin syntynyt.
Lopulta päätin etten kuolisikaan, en tähän, en vielä. Minä päätin. Parveni oli vahingossa lähtenyt ilman minua etelään, ei se mitään, kyllä minä seuraisin. Minä päätin. Nousin vanhasta pesästäni, kallionkolosta, ja tiirailin ympärilleni. Minun oli nälkä. Kevyt tuuli silitteli mustaa päälakeani kuin lohduttaakseen. Pörhistelin vähän pyrstöäni ja hypähdin kalliolle. Päivien ajan olin vain maannut itkussa ja ikävässä ja kuolemanpelossa, jalkani olivat huterat. Liikuttelin siipeäni. Se oli enää vain hieman tunnoton, kipu ei enää viiltänyt ruumistani, mutta en päässyt ilmaankaan.

Pesäni oli luodolla, jolla oli vain muutama puu, eikä hyönteisen hyönteistä. Aamulla tepastelin vedenrajaan, ja näin pienen pieniä sinttejä, kokonaisen parven, lämpimässä rantavedessä. Niistä senttisistä sinteistä itsetuntoni nousi, sain sentään itselleni ruokaa. Söin vatsani täyteen, ja oloni tuntui jo hieman paremmalta. Jalkani eivät enää tärisseet ja pää ei tuntunut niin untuvaiselta. Venyttelin siipiäni, räpäytin varovasti. Suuntasin katseeni puuhun ja sen alimpaan oksaan, keskityin koko sillä pienen linnun tarmolla joka minussa oli noussut, hyppäsin ilmaan. Törmäsin oksaan ja putosin, mutta yritys oli lähellä onnistumista. Paneuduin kallionkoloon nukkumaan, päätin yrittää uudelleen seuraavana päivänä.

Viikon päästä onnistuin kiertämään luodon kolme kertaa ympäri lentäen. Päätin lähteä heti. Olin kai noin kaksi viikkoa jäljessä parvesta, mutta en antanut sen lannistaa minua. Päätös oli tehty, lähtisin lentämään yksin. Näin joka päivä ylitseni kiitäviä lintuparvia, ehkä liittyisin johonkin niistä ja seuraisin kokeneempien jäljessä etelään. Sitten löytäisin oman perheeni ja parveni, kaikki olisi hyvin, jälleennäkeminen olisi iloinen. Levitin siipeni ja nousin lentoon.

Me olemme syntyneet lentämään, sanoi äitini. Kohosin ylös, ylös, ylös taivasta kohti, se oli harmaa, sade oli tulossa. Meri allani tuoksahteli kitkerältä, mutta pian en haistanut sitä enää. Annoin ilmavirran kannatella minua, liisin, liitelin tyhjyydessä, kaikkeudessa keveänä, tuuli pyyhki huoleni pyrstösulkia myöten, tomutti minut huolesta ja ikävästä, pisarat pyrkivät silmistä ulos ja annoin niiden valua, kuinka olisin estänytkään – ajattelin, että jossain alhaalla jokin pinnalle kohoava merilohi saa päälleen linnun itkua, ja hymyilin ensimmäisen kerran.

Ensimmäisen päivän jouduin lentämään yksin. En tiennyt maailmasta mitään ja epätoivo valtasi minut, sillä en ollut varma, olisiko matkalla luotoja, vai olisiko pelkkää merta loputtomiin, kunnes tämä etelä hämyäisi jossakin edessäni. Mietin, kuinka meren yllä olisi mahdollista suunnistaa, tai ehkäpä suunnilla ei ollut merkitystä – ehkä etelä levittäytyisi meren ympärillä, eikä päinvastoin, niin kuin olin ajatellut, ja mihin suuntaan lentäisinkin, se tulisi vastaan. Siipeni olivat väsyneet, hyvin väsyneet. Otin niin pitkiä liitoja kuin mahdollista, kunnes melkein osuin veteen. Siinä meren pinnalla liidellessäni näin lämpimässä pintavedessä uivia kaloja, mutta en uskaltanut syöksyä nappamaan niitä, pelkäsin vettä, se näytti niin suurelta. Aurinko alkoi laskea, minä aloin ahdistua. Tuuli ei enää tuntunutkaan niin ihanalta, meri ei enää näyttänyt syleilevältä vaan nielevältä, siipeni tuntuivat niin helliltä, että suljin silmät ennen jokaista iskua.

Sitten, aivan yhtäkkiä, näin maata. Se oli kuin meidän luotomme, mutta hirveän paljon isompi ja laajempi, vihreä. Äkkiä siipeni eivät tuntuneetkaan väsyneiltä, uteliaisuuteni heräsi, ja hetken olin varma, että olin saapunut etelään. Liisin vihreyden yllä, ne olivat puita, samantapaisia kuin ne, jotka olivat meidän luodollamme, mutta niitä näytti olevan monia erilaisia, rehevämpiä, paljon korkeampia. Lensin alemmas, jotta erottaisin yksityiskohtia maastosta, ja vilisevien puiden keskeltä paljastuikin pian kosteantuoksuinen aukio. Laskeuduin, enkä hetkeen pysynyt pystyssä. Olin pitänyt koko päivän yllä omasta mielestäni hyvin kipakkaa lentovauhtia, ja tuntui kummalliselta olla paikallaan. Selvitin jalkojani ja katselin ympärilleni. Kostealla aukiolla oli paljon syötäväksi kelpaavia hyönteisiä – kunhan lepäisin hetken, niin jaksaisin käydä jahtaamaan niitä. Vietin yöni siellä.

Mikä sinä olet?” kysyi ääni, joka herätti minut aamulla. Aurinko oli jo noussut, ilmassa oli kummallinen tuoksu, jotenkin vihreä ja raikas, mutta hieman pistävän makea. Opin myöhemmin, että sellainen tulee aamusta. Minua ympäröi parvi lintuja, jotka olivat aivan erinäköisiä kuin minä. Niillä oli tummansininen pää ja selkä, punaruskea kurkku, valkoinen vatsa ja haarautunut pyrstö. Ne olivat aika pieniä, pienempiä kuin minä, ja kallistelivat päätään ihmettelevän näköisinä.

Minä olen Elejas,” minä sanoin.
Mutta mikä sinä olet? Me olemme haarapääskyjä,” visersi haarapääsky.
En minä tiedä,” vastasin surullisena.
Oletko muuttomatkalla? Minne?”
Etelään!”
Haarapääsky nauroi minulle.
Kaikki muuttavat etelään, mutta minne sinne?”
Onko eteliä monta?” kysyin epävarmasti.
Ei etelä ole paikka vaan suunta. Me olemme matkalla Pohjois-Afrikkaan.”
Siis pohjoiseen?” kysyin.
Ei, vaan etelään! Etpä taida paljon maailman menosta tietää.”
Niin, enpä kai.” Riiputin päätäni häpeissäni. Ei perheeni ollut kertonut minulle, minne tarkalleen lentäisimme, etelään vain, kauas etelään.
Saisinko lentää kanssanne etelää kohti? Lupaan, etten ole vaivaksi.”
Haarapääsky näytti pöyristyneeltä.
Missä sinun parvesi on? Mikset ole heidän kanssaan?”
Parveni.. unohti minut, tai siihen oli varmasti jokin syy, nukuin liian myöhään, ja he olivat jo lähteneet,” vastasin, ja silmiäni alkoi kirvellä. Vaikutti siltä, että perheeni löytäminen ei olisikaan niin yksinkertainen tehtävä.
No, olkoon menneeksi. Saat lentää kanssamme, mutta sinun täytyy osallistua ruuanhankintaan, koska olet noin suuri.”

Niin minä pääsin osaksi pääskyjen parvea. Ne osoittautuivat varsin mukaviksi lentokumppaneiksi, vaikka tekivätkin jatkuvasti melkoisia pyrähdyksiä, syöksyjä ja laskuja, eivätkä lentäneet ihan niin nopeasti kuin olisin halunnut. Toisaalta se oli vain hyvä asia, sillä olisin saattanut rasittaa siipeäni liiaksi, jos olisin lentänyt liian kovaa ja liian pitkälle joka päivä. Olin kaiken kaikkiaan kiitollinen siitä, että sain lentää pääskyjen kanssa, ja aina kun levähdimme ranta-alueilla, kalastin niille ruokaa. Päivät kuumenivat ja lyhenivät matkamme aikana, ja kaipasin hirveästi viileää tuulta.

Haarapääskyt pitivät suureksi ilokseni tarinoimisesta. Pauliine, parven vanhin lintu, oli seitsemännellä muuttomatkallaan, ja kertoi minulle pääskysten lajista.
Kauan, kauan sitten, ennen isoisoäitini Kadrinin syntymää,” Pauliine kertoi, ”eivät pääskyset tehneet muuttomatkoja, sillä ne osasivat vaipua horrokseen. Syksyisin ne kokoontuivat soiden ympärille laulamaan kuoleman lauluja, ja kun jää alkoi tehdä tuloaan, ne sukelsivat yhtä aikaa suohon, ja pysyivät jään alla koko pitkän talven, unessa. Niin ei tarvinnut pääskysten matkustaa Afrikkaan talveksi. Sen tähden me yhä kokoonnumme suolle ennen kuin lähdemme muuttomatkalle, kunnioittamaan esi-isiämme ja -äitejämme. Sieltähän me sinutkin löysimme, juuri kun olimme lähdössä.”


Niiltä vanhoilta pääskysiltä ei jäänyt rikkinäisiä poikasia jälkeen.


Pääsimme muutamassa viikossa suuren meren rannalle. Haarapääskyt osoittivat itään, ja sanoivat jatkavansa rantaviivaa sinne, kunnes saapuisivat Egyptiin. Minusta se tuntui väärältä suunnalta, mutta en osannut selittää, miksi niin oli. Aurinko pysytteli yhä vain edessämme, aivan kuin se olisi liikkunut myös. Pääskyt kertoivat minulle, että aurinkokin oli matkalla etelään, mutta he eivät seuraisi sitä. Minun oli taas tehtävä päätös.

Hyvästelin pienet haarapääskyt, etenkin Pauliinen, ja katselin haikeana parven katoamista taivaalle. Olin kasvanut aika paljon yhteisen matkamme aikana, ja tunsin siipieni voimistuneen. Minulla oli nyt terävä, melko pitkä nokka, ja se oli kauniin tummanpunainen, samaa sävyä kuin jalkani. Vartaloni oli muuttunut harmaasta höytyvästä puhtaan valkoiseksi ja kiiltäväksi, lukuunottamatta mustaa hattua päälaellani ja mustia raitoja siipieni reunoissa. Katsellessani kuvajaistani vedestä ajattelin, että näytin jo aivan isältäni.

Lähdin seuraamaan rantaa siis lännen suuntaan, ja ilma kuumeni jatkuvasti. Pysyttelin niin lähellä merta kuin vain kykenin, sillä mereltä puhalsi miellyttävä, raikastava tuuli. Lensin nopeasti enkä enää väsynyt, vaikka jatkoin kaksikin päivää yhteen menoon. Kohtasin pian pääskyistä erottuani muita lintuja, joilta varmistelin suuntia, vaikka olinkin aika varma siitä, minne olin menossa. Eräs varpusparvi kertoi minun lentävän Afrikan mantereen länsirantaa etelään, ja olin tyytyväinen.

Lensin yksin. Tuulet olivat Afrikassa hyvin erilaisia kuin kaukana kotona, ne nostivat ylemmäs ja kantoivat kauemmas. Pariin vuorokauteen minun ei juuri tarvinnut siipiäni liikutella, sillä voimakas tuuli puhalsi minua oikeaan suuntaan koko ajan. Taitoin matkaani nopeasti. Afrikan manner oli suuri ja rantaviiva pitkä, mutta se ohjasi minua etelään.

Puolessa välissä Afrikkaa kulku muuttui vaikeammaksi. Tuuli puhalsi jatkuvasti minua vastaan, ja jouduin tekemään enemmän töitä päästäkseni eteenpäin, mutta se ei minua lannistanut. Nautin yksinäisyydestäni päivä päivältä enemmän, ja kotini hiipui koko ajan kauemmaksi ja etäämmäksi. En enää oikein muistanut, miltä kallioluotomme tuoksui, miltä siellä kuulosti, miltä tuntui suolainen tuuli nokkaa vasten, miltä viileä kallio räpylän alla, miltä kylmä sade selässä. Miltä äitini näytti? Miltä kuulostivat parveni äänet, miltä kutsuhuudot? Sillä ei tuntunut enää olevan niin merkitystäkään. Oli vain suuri meri, suuri manner, suuri taivas ja minä, itsenäinen lintu.

Sitten Afrikka loppui.

Olin saapunut eteläkärkeen. Hetkisen mietin, oliko tämä nyt etelä, se etelä, jonne perheeni oli matkalla. Lepäsin muutaman päivän rannalla nauttien leudosta tuulesta, erikoisia kaloja maistellen. Odotin. Matkani oli tähän saakka sujunut mutkattomasti, olin vain luottanut onneen ja kohtaloon, kysynyt tietä ja taistellut. Luottanut onneen ja kohtaloon.

Kuulin etäältä lintuparven laskeutuvan. Ne näyttivät aika lailla samoilta kuin ystävälliset haarapääskyt, mutta näiden pyrstö ei ollut haarautunut, ja niiden väritys oli harmaa. Lähestyin väsynyttä parvea.
Hei!” tervehdin iloisesti.
Vieraat linnut kavahtivat minua, mutta eivät jaksaneet lähteä karkuunkaan.
Keitä te olette?”
Tervapääskyjä,” vastasi parven vanhimmalta näyttävä lintu.
Talvehditteko te täällä?” kysyin.
Kyllä, meillä on ollut pitkä matka. Missä sinun parvesi on, mitä haluat?”
Minä etsin parveani, olen... Olen eksynyt heistä. Oletteko nähneet minun näköisiäni lintuja matkallanne?”
Sinun näköisesi lintuparvi ohitti meidät viikko sitten. Suuntasivat lounaaseen, kylmille vesille. Me jäämme tänne. Mikä sinä olet?”

En jäänyt vastaamaan, enhän olisi osannutkaan. Ensimmäistä kertaa joku myönsi nähneensä minun näköisiäni lintuja matkallaan. Syöksyin suin päin lentoon, otin suunnaksi tervapääskyn näyttämän suunnan, suoraan avomerelle.

Matka oli pitkä. Merellä ei ollut levähdyspaikkoja, vain vettä silmänkantamattomiin. Ilma kylmeni ja tuulesta tuli raaka. Sitten alkoi horisontissa häämöttää valkoisia lauttoja. En ollut ikinä ollut niin kylmässä, mutta se ei tuntunut pahalta, vain raikkaalta. Afrikan kuumuus oli melkein sulattanut minut, tunsin, että viileässä olisin onnellisempi. Tyrskähdin keskelle suurta jäälauttaa. Makasin hetken kuunnellessani sydämeni läpätystä, se hakkasi niin kovaa että tuntui kuin se olisi pyrkinyt ulos rintaluideni läpi. Tärisin helpotuksesta, olin jo ollut hiukan epätoivoinen, kun maata ei ollut ollut näkyvissä moneen päivään.

Liisin, liitelin jäälautalla. Se oli suuri, sekin. Pysyttelin matalalla, aurinko paistoi selkääni, jää hyysi vatsaani. Siristelin silmiäni, lumi häikäisi, kaikki oli niin kirkasta, kaunista. Kaukana näkyi jotakin, aivan kuin liikettä. Mustia pisteitä vieri vieressä. Mustia kalotteja vieri vieressä. Mustia hattuja punaisia nokkia valkoisia selkiä, olin perillä. Säntäsin parven keskelle, etsin äitiä.
Kuka sinä olet!”
Mistä tuo tuli?”
Mistä parvesta sinä olet!”
Kukaan ei tunnistanut, kaikki olivat vihaisia, luulivat muukalaiseksi.

Sitten:
Elejas!”
Särkynyt ääni.
Äiti.

Rikkinäiset poikaset jäävät jälkeen.

Kun näin äidin kääntävän katseensa, minä

käännyin, ja
lähdin.
Yksin.

Muistan elokuun ensimmäisen päivän, epätavallisen seisovan ilman, meren väreilyn horisontissa, helteen. Muistan, kun seisoimme kalliolla, koko parvi, olin hätääntynyt, siipeni oli vielä rikki. Muistan, että äiti ei katsonut minuun. Muistan lähtömerkin, sitten kohahduksen. Parvi nousi ilmaan ja minä jäin kalliolle, minä yritin, minä yritin niin kovasti lentää, mutta siivestäni säteilevä kipu lamautti hauraan vartaloni, ja putosin. Muistan, että kukaan ei katsonut taakseen.


Rikkinäiset poikaset jätetään jälkeen.

Nyt taitavat jo unten mailla
ne pienet kissanpojat olla!
Vaan kuuluu peiton alta ääni:
Ei tullut vielä tänne uni.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti